Image and video hosting by TinyPic
NA OVOM BLOGU ŽELIM IZNOSITI NEKA SVOJA RAZMIŠLJANJA, I RAZMATRATI O NEKIM TEMAMA VEZANIM ZA KATOLIČKU DUHOVNOST.

24 ožujka 2009

NAVJEŠTENJE GOSPODINOVO - BLAGOVIJEST


1. čitanje: Iz 7, 10-14

U one dane: Gospodin opet progovori Ahazu i reče mu: "Zaišti od Gospodina, Boga svoga, jedan znak za sebe iz dubine Podzemlja ili gore iz visina." Ali Ahaz odgovori: "Ne, neću iskati i neću iskušavati Gospodina."
Tada reče Izaija: "Čujte, dome Davidov. Zar vam je malo dodijavati ljudima, pa i Bogu mom dodijavate! Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel, S nama Bog!"


Psalam: 40 (39), 7-11

Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!

Žrtve i prinosi me mile ti se,
nego si mi uši otvorio:
paljenice ni okajnice ne tražiš.
Tada rekoh: "Evo dolazim!

Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!

U svitku knjige piše za mene:
Milje mi je, Bože moj, vršit volju tvoju,
Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim."

Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!

Tvoju ću pravdu naviještat' u velikom zboru,
i usta svojih zatvoriti neću,
Gospodine, sve ti je znano.

Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!

Tvoju pravdu neću kriti u srcu,
kazivat ću vjernost tvoju i tvoj spas.
Tajit neću dobrote tvoje,
ni tvoje vjernosti velikoj skupštini.

Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju!


2. čitanje: Heb 10, 4-10

Braćo! Krv bikova i jaraca nikako ne može odnijeti grijeha. Zato On ulazeći u svijet veli: Žrtva i prinos ne mile ti se, nego si mi tijelo pripravio;paljenice i okajnice ne sviđaju ti se.Tada rekoh: "Evo dolazim!" U svitku knjige piše za mene: "Vršiti, Bože, volju tvoju!" Pošto gore reče: Žrtve i prinosi, paljenice i okajnice - koje se po Zakonu prinose - ne mile ti se i ne sviđaju, veli zatim: Evo dolazim vršiti volju tvoju! Dokida prvo da uspostavi drugo. U toj smo volji posvećeni prinosom tijela Isusa Krista jednom zauvijek.


Evanđelje: Lk 1, 26-38

U ono vrijeme: Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija.
Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!"
Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja."
Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?"Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!" Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" I anđeo otiđe od nje.



Gospodine, danas slavimo blagdan Tvog navještenja. Zbilo se to tako da je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti i roditi Sina Božjega po kreposti Duha Svetoga. Marija u prvi mah nije znala što znače ove riječi, ali premda se pitala kako će se to zbiti, jer muža ne poznaje, spremno je odgovorila: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" Marija je našla milost kod Boga, milost koju je Eva izgubila svojim grijehom. Ona je prihvatila tajnu utjelovljenja Boga koji je "Emanuel – Bog s nama", kojem se ne mile žrtve i prinosi, paljenice ni okajnice, već čisto srce koje kaže: Evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju! Marija se s ponosom predstavlja kao sluškinja Gospodnja. Kad je uvidjela što Bog od nje traži, pristaje dušom i tijelom. Ona svime što jest i što ima želi služiti Bogu. Marijinim pristankom Isuse utjelovio si se, uzeo našu ljudsku narav, potvrdio si nam da je Isus Krist pravi Bog i pravi čovjek. Preko Marije postao si nam sličan u svemu, osim u grijehu. Gospodine, strah me je reći "da", jer ti ćeš tražiti novi "da" i više, uvijek više. Plaši me pomisao da bih mogao postati utočište tvojih namjera i želja. Pa ipak nemam mira, opkolio si me odasvud i uzalud se skrivam. Nikakva buka ne može utišati blagost koja uporno zove. Kad duša nasluti tvoju blizinu, ja prijeđem na drugu stranu i žurim, a na kraju – Ti čekaš, neodoljivo uporan i tih. Tebe je nemoguće izbjeći. Ipak, prije ili kasnije shvatim da je jedini od svih odgovora: "Neka mi bude po riječi Tvojoj". Ili "Dođi kraljevstvo Tvoje!", ili "Budi volja Tvoja!" Tad se pitam: Kako je to moguće? Kako će to biti? Odgovor je samo jedan: "Vjerujem Tvojoj riječi", ili kao u Marije: "Neka mi bude po Tvojoj riječi" Marijo, ti si milosno biće, žena vjere, nesebični prostor ljubavi u kojem je Bog postao čovjekom. Ti si šutnja u koju se sklonila riječ Božja, ti si najslobodniji čovjek pod nebom. Zato te molim: nauči me slušati i razmišljati srcem. Nauči me pristajati uz riječ Božju i govoriti onima koji su željni mudrosti. Gospodine, stavi u srce moje želju za tražim Tvoju riječ. Daj mi svjetla da nađem Tvoju riječ. Daj mi Duha svoga da povjerujem Tvojoj riječi. Daj mi i hrabrosti da Tvoju riječ svjedočim i živim. Daj mi milost da služim Tvojoj riječi kako su joj služili proroci: slušanjem, vjerom, ljubavlju, služenjem dajući sve od sebe, pa čak i život. Gospodine Isuse, učini da budemo svjedoci Tvoga utjelovljenja u svojim obiteljima, župama i narodu. Jer Ti živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.


Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Nema komentara: